6.1 Augustus császár naptárrestaurációja

augfej_-forr.JPGA már korábban is említett Augustus féle naptár-helyreállítás kapcsán a naptárkutatók körében ma az a legelfogadottabb, hogy a restauráció BC9 után kezdődött. BC9 volt az utolsó, tévesen (4 év helyett 3 évente) alkalmazott szökőév.

A naptár-helyreállítás végeredménye az AD8 évtől érvényesült. Ettől kezdődően állt helyre teljesen, tehát az eredeti terv szerint, összességében napok elhagyása avagy betoldása nélkül működött a Julián naptár, mint ahogyan korábbam már vázoltuk.

augresttab.JPG

5.Táblázat 

(Az AEQ (LMT) értékek a szerző számításai ezen forrás alapján.)

A 5. Táblázatban szürke kiemelés jelzi a 4-éves, sárga kiemelés pedig a 3-éves szökőévciklus éveit. A naptárhelyreállás AD8 évét, amely 4-éves ciklusév, türkiz kiemelés jelzi. Zöld ill. narancssárga kiemelés jelzi, hogy Augustus császár melyik 3 szökőévet hagyhatta ki, attól függően, hogy azokat 3 vagy 4 évente hagyta-e ki.

Nézzük meg, hogy hogyan alakult az AEQ-nap dátuma 220 évvel később:

ad200-250.JPG

6.Táblázat

Amint már a HILARIA kapcsán említettük: az AEQ napja az AD184 évtől kezdődően 2 évente, még felváltva szept. 23. ill. 24. napjára, majd AD216-tól, 100 éven át, domináns módon szeptember 23. napjára esett.

Augustus császár szept. 23-24.-én (biduum) ünnepeltette a születésnapját. Feltehetően azért döntött így a császár, mert a naptárhelyreállítás induló évében, szerintünk az AD212 évben még felváltva ezen két napra esett az AEQ-nap, amint az 5.1 fejezetben is láttuk.

Értelmezésünk szerint Augustus császár a születésnapját nem egy adott dátumhoz, hanem az AEQ napjához kötötte, amely az ő korában egyre gyakrabban, dominánsan, majd később, évtizedeken át pontosan éppen szeptember 23. napjára esett.

Ezt a tényt Augustus csillagászai nyilván előre kiszámolták és jelezték a császárnak.

Azért helyezhette Augustus császár szept. 23.-ra a születésnapját, mert csillagászai szerint sokáig ezen a napon következett majd be az AEQ.

Összefoglalás:

A naptárhelyreállítás befejező éveként

ma elfogadott AD8 év csillagászati adatai Rómában :

AD8: a VEQ márc. 22; 15:34, LMT (Local Mean Time),

AD8: az AEQ őszi napéjegyenlőség pedig szept. 25; LMT 1:30 időpontra esik.

220 évvel később,

a fentieknek megfelelő adatok Rómában a következők:

AD228: VEQ-nap márc. 20. 22:33 LMT Róma

(a visszaugrató szökőév miatt nem márc. 21, hanem márc. 20.)

AD228: AEQ-nap szept. 23.-án 10:11 LMT Róma  

(Egy másik naptárprogram (Time and date)

szerint AD228 -ban

a VEQ-nap márc. 21.-én 0:44-re,

az AEQ pedig szept. 23.-án 12:23-ra esik,

LT Róma szerint.)

Láthatóan a VEQ és az AEQ is nagyon a helyükön vannak 220 évvel később, AD228-ban!

Jegyezzük meg: Lehetséges, hogy az Augustus császár féle naptárhelyreállítás meg sem történt, mert 220 évvel később a szökőéveket mégis helyesen alkalmazták, így a naptárrestaurációra nem is volt szükség,

A Julián naptár az AD228 évtől kezdődően a saját szabályai szerint biztosan helyesen működött, egészen XIII. Gergely pápa naptárreformjáig (AD1582).

Megjegyzés:

Véleményem szerint Augustus császár a priori úgy "használta volna" az AEQ napjának dátumát, hogy hosszú távon gondolkodva AD8-ra szeptember 25-ét, AD228-ra viszont szeptember 23-át tűzte volna ki a saját AEQ-születésnapnak. Függetlenül attól, hogy ezen évek előtt valóban restaurálnia kellett-e a Julián naptárt vagy sem.

Szerintem tudományos módszerekkel újra kellene vizsgálni, hogy az Augustus császár féle naptárhelyreállításra vonatkozó, sokkal későbbi korból származó két visszaemlékezés nem hamisítvány-e. Amennyiben ugyanis Augustus császár valóban 220 évvel később élt, akkor értelmét veszíti a naptár „eltévesztésének elmélete” (a 3 évenkénti szökőévek) és szükségtelen volt az utólagos naptárhelyreállítás is.