Előzetes

dali_clock.JPGA jelen tanulmányban szereplő történelmi megállapítások csillagászati alapokra épülnek. E természettudományos alap ellenére maga a „történet” inkább a fantázia birodalmába tartozik, legalábbis a történelem szempontból. Ebben az értelemben ez az írás egy fiktív történelmi hipotézis. A hipotézisem a kronológiával, az időszámításunk téves voltával kapcsolatos, és jelen állapotában még "tétova". Bizonyos határok között még szabadon alakítható, plasztikus, és szinte lefolyik az asztalomról, mint Dali "olvadó" órája.

A tanulmány tulajdonképpen egy forgatókönyv arra vonatkozóan, hogy javaslatom szerint mely történelmi események időbeliségének alapos újra-vizsgálatával lehetne eldönteni az időszámításunk helyességének vagy helytelenségének kérdését.

A hipotézis ráadásul összetett, de remélhetőleg kihívást és intellektuális élményt nyújt az erre fogékony kedves olvasóknak. Az írás főleg az ókori történelmet kedvelő olvasók számára lehet izgalmas. Egyben a kedves olvasóknak késznek kell lenniük olyan élvezetekre, mint az "elmélyülés" a csillagászatban, a szárnyaló fantázia világában és a szokatlan ötletekben (pl. sci-fi és összeesküvés-elméletek). Azon "könnyed" olvasóknak ajánlom, akik "természetüknél fogva kíváncsiak" és mindenek-előtt "nyitottak" a megszokott és ma divatos elképzelésektől távol álló "agytornára".

Kitalált történetem az ókori és kora-középkori múltról szól, ezen korszak csillagászati és kiragadott törtnénlmi eseményeinek időbeli illeszkedését vizsgáljuk.

Egyik barátom szerint azért révedezek vén fejjel a régmúltba, mert bizonyára nehezen viselem el a jelenkor hamisságait és manipulációit. Nos, ki nem? Mindannyiunk „vigasztalásául" megjegyzem, hogy a hamisság és manipuláció meglehetősen hasonlóan történhetett a múltban is, mert sajnos emberi dolgok. Tehát ellenkezőleg, a fejtegetésem tudatos kísérlet egy réges-régi, mások által már korábban feltételezett, de a hivatalos tudomány által el nem fogadott időszámítás-manipuláció lehetőségének megerősítésére. Talán a feltárására is? E régi manipuláció felfedésére kidolgozott eddigi elméletek sikertelenek voltak, ezért nagyon valószínű, hogy én is csupán „tovább zörgetem a harasztot”. 

Ellentétben a korábbi „tényfeltárókkal”, nem állítom, hogy igazam van. Csupán csiklandoz a gondolat, hogy esetleg igazam lehet. Úgy vélem, hogy az általam feszegetett téma még nem lezárható és szükséges lenne tudományos alapokra helyezve újra-gondolni. Tekintve, hogy jómagam amatőr vagyok az érintett szakterületeken, továbbá tekintettel a témakör interdiszciplináris jellegére, valamint a koromra is, én erre nem vállalkozhatom. Erre egyetlen ember egyébként is aligha lenne képes. Az újra-vizsgálathoz több részterület tudósainak összehangolt együttműködésére lenne szükség. Ezen tudósoknak, legalább is átmenetileg, fel kellene adniuk eddigi meggyőződésüket, amire természetesen nem látok esélyt.

Ennek ellenére megkísérlem egy "scenario", egy „forgatókönyv” összeállítását arról, hogy milyen történelmi tények, sarokpontok enyémnél alaposabb vizsgálatával lehetne kimondani a végső szót a felmerült kérdésekben.

Fikcióm így csupán egy részletekbe menő problémafelvetés.

Írásom célja, hogy együtt gondolkodjunk. A fentiek miatt főleg olyanokkal szeretnék együtt-gondolkodni, akik szintén amatőrök. Akiknek a „szakmai hozzáértése még nem homályosítja el az éleslátását”, ahogyan első nagyfőnököm, Klatsmányi Árpád (az EMG számítógépek főkonstruktőre) szellemesen, kétértelműen, de komolyan gondolva "bíztatta", több mint 50 évvel ez előtt az ifjú villamosmérnököket.

Természetesen különösen izgalmas lenne számomra a szakemberekkel elbeszélgetni, olyanokkal, akik kellőképpen "merészek", hiszen a reputációjukat kockáztatnák. Erre nagyon alkalmasnak tartom a blog műfaját, hiszen itt bármely szaktekintély "inkognitóban" is hozzászólhat.

Gondolatot cserélni csak eltérő véleményekkel lehetséges, ezért a legnagyobb tisztelettel:

indulatmentes,

kritikus kérdéseket és

megalapozott ellenérveket várok.

Hipotézisem tételes, tudományos igényű cáfolata pedig kifejezetten örömmel töltene el, hiszen megerősítené azt a szemléletemet, hogy bármely látszat, néha még a természettudományi, csillagászati látszat is csalhat.

A jószándékú kérdések és ellenérvek reményében, minden kedves olvasómnak barátsággal 

Miklós