Köszönetnyilvánítás

Jelen történelmi elmélkedés címét Tiszteletreméltó Szent Béda: De Temporum Ratione(Az idő számításáról) című, monumentális műve ihlette.

Béda ezen írása indította el a mai, Jézus Krisztus születési évével kezdődő AD-időszámítás bevezetését a gyakorlatban, ezért legelsőként, tisztelettel hajlok meg Béda sokoldalú tudása előtt.

Köszönettel emlékezem Gyorgyevics Tamás és Szalay Gábor barátaim buzdító mondataira. Nagyra értékelem a Filozófiai Vitakör Operatív Elnökének, Fabó László villamosmérnök barátomnak a mondandóm jobb érthetőségét előmozdító észrevételeit.

Szívesen emlékezem Szekeres Sándor gesztusára. Sándorral még jóval a hipotézisem megszületése előtt vitába szálltam a saját hasonló elméletének helyességében kételkedve. Ő már akkor a képernyőjére varázsolta számomra a Regulus csillagot, amely az ő elméletének (is) egyik csillagászati sarkköve.

Nagyon köszönöm Hunnivári (Skoda) Zoltán értékes megjegyzéseit, amelyekkel támogatta a hipotézisemet, annak ellenére, hogy több évtizedes munkát fektetett a saját, az enyémhez részben hasonló és számomra erősen inspiráló elméletébe.

Kiemelt köszönetemet fejezem ki Gesztesi Albert csillagász barátomnak igen értékes, szakmai és szakirodalmi tanácsaiért, különösen kezdeti csillagászati adataim és megállapításaim ellenőrzéséért.

Hálásan köszönöm Ingeborg Burger-Balogh barátomnak, hogy olyan igényességgel vizsgálta át a német nyelven írt szöveg-változatomat, amely még az eredeti magyar szöveg pontosító kiegészítéséhez is hozzájárult.

Végül, – bár szívem szerint az első sorban kellett volna tennem –, szeretettel mondok köszönetet Dr Urbán Erzsébet Böbének, a feleségemnek, aki megértéssel és türelemmel viselte, hogy túl gyakran és hosszadalmasan böngésztem a könyveket és a képernyőt.