6.6 A Kopt Egyház és Diocletianus

dioerme-forr.JPGMa a történelemtudomány által elfogadott, hogy a kopt ortodox keresztény időszámítás Diocletianus császár kegyetlen keresztényüldözésének emlékre, AD284 augusztus 29.-i évkezdettel indult. AD284 megfelel a Kopt 1 évnek.

A Kopt időszámítás másik elnevezése: „mártírok időszámítása”.

Diocletianus császár 284 nov. 20-án lépett trónra, uralkodásának első teljes éve AD285 volt.

A Julian és a kopt évkezdet eltérése miatt néha az AD285 évet tekintik az első kopt évnek, jogosan, mivel a kopt 1 év nagy része már Julian AD285-re esik.

 „A kopt év így számítható ki: a Julián naptár évéből le kell vonni 283-at (julián újév előtt) vagy 284-et (utána).” Tehát 2017 folyamán Kopt 1734-et és 1733-at is írhatunk, attól függően, hogy melyik hónapot tekintjük. (pl. 2017-283 = 1774) 

stmark-forr.JPGA történészek teljességgel figyelmen kívül hagyták, hogy a kopt egyházat a kopt hagyomány szerint Szent Márk evangélista és vértanú alapította.

A legenda szerint tehát a kopt egyházalapításnak Jézus korához sokkal közelebb kellett megtörténnie, hiszen Szent Márk Jézus korában élt, bár jóval fiatalabb volt Jézusnál!

Ugyan miért kezdtek volna a koptok AD284-ben egy új időszámítást? Az AD-időszámítás szerint Diocletianus uralkodásának korára a Kopt egyház már megerősödött, templomaik, püspökségeik voltak és az egyiptomiak legalább 20%-a kopt keresztény volt!

Miért éppen Diocletianus érája szerint számoltak a Cirill féle húsvét-táblában és ezért az Exiguus féle húsvéttábla elején, valamint éppen a kopt időszámításban? Hogyan került a Kopt 1 év mintegy két évszázadnyi távolságra Jézus korától?

Ismeretes, hogy Diocletianus császár Caius pápa közeli rokona és kortársa volt. Az is ismert, hogy hatalomra jutása után Diocletianus kifejezetten támogatta a keresztényeket és a keresztény vallást, majd (állítólag) ellenük fordult, 19 évvel később. Ezzel szemben, már évekkel korábban üldözte a kereszténység akkori legnagyobb konkurens vallását, a manicheizmust.

AD284-ben Diocletianus még nem üldözte a keresztényeket,

így a koptok az egyház-alapításkor még

nem emlékezhettek Diocletianus mártírjaira,

keresztény-üldözésére,

ami 19 évvel később történt.

Ezért számomra valószínűtlenek, észszerűtlennek és még inkább érthetetlennek tűnik, hogy „a mártírok érája”, tehát a kopt időszámítás valóban Diocletianus uralkodásának első évétől kezdődött volna.

Mindez számomra egy szembeötlő

TÖRTÉNELMI PARADOXON,

amint azt már a "Bevezetés"-ben,

mint a korábbi elméleteket cáfoló,

eredeti történelmi meglátásomat említettem.

Ezen paradoxon feloldása véleményem szerint

az alábbiak szerint lehetséges.

Szent Márk a saját evangéliuma alapján még gyermek volt Jézus megfeszítésekor, tehát pl. 14 éves lehetett. Ez esetben Márk születési éve, számításunk szerint, AD242-re esik, mert logikusan együtt mozog Jézus megfeszítésének AD256-os évével. Tehát Márk a kopt egyház alapításakor, AD284-ben mintegy 42 éves lehetett, ez reális egyházalapítói életkor.

Igaz lehet a kopt legenda, hogy a kopt egyházat Szent Márk alapította.

coptchcairo.JPGKopt templom Minya, Egyiptom. Forrás: www.catholicworldreport.com/2017/04/12/egypts-

Az egyházalapítás és a kopt időszámítás megkezdése is AD284-ben történhetett. A kopt időszámítás újra-indítására tudomásom szerint nem létezik semmiféle történelmi bizonyíték vagy legenda.

Márk az evangéliumában múlt időben beszél a jeruzsálemi templom ma AD70-re tett lerombolásáról, ezért csak később, legvalószínűbben AD72 évben, 50 éves korában szenvedett mártírhalált Alexandriában. Ez az év AD292-nek felel meg, tehát 8 évvel élte túl az egyházalapítását.

Amennyiben Márk születési vagy elhalálozási éve néhány évvel eltérne attól, ahogyan most kiszámoltuk, az nem érinti a többi számításunkat.

Számításunk lényege Szent Márk történetével kapcsolatban az a megfigyelés,

hogy a Kopt egyház, a Mártírok Egyháza

nem Diocletianus mártírjaira emlékezik.

Diocletianus nem AD284-ben, hanem

220 évvel később, AD504-ben került hatalomra!

Mai ismeretink szerint az

őrült Néró császár AD64 nyarán végeztette ki

Rómában Szent Pétert és valószínűleg Szent Pált is.

Valójában Néró vérengzése is

220 évvel később, AD284-ben történt.

A Kopt Egyház tehát

Nero császár

vérengzésének mártírjaira emlékezik!

Néró vérengzésének idejére Szt. Márk, Szent Pétertől kapott, személyes megbízása alapján, már éppen elhajózott Rómából Alexandriába, ahol Néró vérengzéseinek hírére, megalapította a helyi kopt egyházat. Szent Márk az egyházát a mártírok, elsősorban Szent Péter emlékének szentelte.

A kopt egyház még a római korban, AD451-ben, a fenti hipotézisünk szerint tehát AD671-ben, teljesen elszakadt a római egyháztól, majd évszázadokig nem működtek együtt. Egyiptom már a 7. század első felében arab/iszlám fennhatóság alá került. Ezért, ha a mi időszámításunkat ezt követően elrontották, az biztosan nem érintette a kopt időszámítást!

Kimondható, hogy a kopt időszámítás

az AD-időszámítástól független,

nincs összezavarva és

a Szent Márk által alapított kopt egyház

története valóban az AD284 évben kezdődik.

A Kopt 1 év fix referencia év a történelemben.