Rövidítések


AD       
Anno Domini (az Úr éve; az Úr évében). Magyar rövidítése is AD. Azonos évre vonatkozó, további magyar megfelelői: Krisztus után: Kr.u. vagy időszámításunk szerint: i.sz.


CE        Common Era, nemzetközi jelölés, az AD megfelelője

BC        Before Christ; a Jézus születése előtti évek jelölésére alkalmazzák, magyar rövidítése is BC. Azonos évre vonatkozó magyar megfelelői: Krisztus előtt: Kr.e. vagy időszámításunk előtt: i.e. Az AD-BC időszámításban nincs „nulladik” év, a BC1 az AD1 évet közvetlenül megelőző év

AUC     Ab urbe condita; a város (Róma) alapítása óta. Az AUC1 év megfelel a BC753 évnek, az AD1 év megfelel AUC754 évnek. Egyes szakértők szerint AD1=AUC753 mások szerint AUC755. Már az ókori római történészek sem voltak biztosak abban, hogy Róma alapítása a saját évükhöz képest hány évvel korábban történt.  Ezt az időszámítást a gyakorlatban nem alkalmazták. Csupán néhány ókori történész használta fontos régi események évének körülbelüli megadására. A későbbi történészek is az ókori római történelem eseményeinek időrendjére alkalmazták, de használatát az AD-BC időszámítás már lényegében kiszorította.

UR      A pártus UR időszámítás éveinek jelölése (UR1 = BC247, AD1 = UR248). Jelen hipotézis szerint: UR1 BC27, AD1UR28

AJ       Anno Jesu: Jézus valódi születési éve a jelen hipotézis szerint. A jelen hipotézisben bevezetett rövidítés. AJ1 = AD1+213 = AD214Lásd: Összefoglaló táblázat.

AJE    Anno Jesu Exiguus: Jézus születési éve Exiguus szerint. A jelen hipotézisben bevezetett rövidítés. Exiguus 7 év tévedésével számítva AJE = AJ-7. AJE1 = AD221. Exiguus Jézus AJ valódi születési événél 7 évvel később kezdte az évek sorszámozását, ezért  az AJE szerint 7 évvel kisebb lesz egy adott év sorszáma, mint a neki megfelelő év AJ-évszáma. Pontosan fordítva, a Jézus valódi AJ születési évéhez képest  213 évvel korábban kezdődő AD időszámításban  az AD-évek sorszáma megnövekedik a neki megfelelő AJ-évszámhoz képest.  Lásd: Összefoglaló táblázat.

AC       A Kopt időszámítás rövidítése. AC1 = AD284; A mai szemlélet és a jelen hipotézis szerint is elfogadott évszám. Lásd: Összefoglaló táblázat.

ADio    Diocletianus császár éveinek jelölése, a jelen hipotézisben bevezetett jelölés. A ma elfogadott év: ADio1 = AD284. A jelen hipotézis szerint: ADio1 = AD504Lásd: Összefoglaló táblázat.

ADR    Az AD-időszámitás futó évéhez képest visszaszámolt, jelen hipotézis szerinti év. A régi és a mai történelmi események jelen hipotézis szerinti AD éve. Jelen hipotézisben bevezetett rövidítés. Lásd: Összefoglaló táblázat.

UT        Universal Time: Egyezményes világidő, A Föld egyenetlen forgása által definiált, átlagos idő, a távoli  csillagokhoz képest mérve. Ma az UT1 jelű változatát alkalmazzák. „Hétköznapi használatra” jól megfelel az UTC (Universal Time Coordinated) Egyezményes Koordinált Világidő szabványnak, és a régebben alkalmazott GMT (Greenwich Mean Time) zóna-időnek is.

TT        Terrestrial Time: modern csillagászati időszabvány. Ideális, elméleti, egyenletesen múló idő, amelyet az atomórák ideje nagy pontossággal megközelít.

LMST  Local Mean Solar Time, helyi középidő. A Stellarium égboltszimulátor program az LMST rövidítést ilyen értelemben alkalmazza. A Stellariumban: UTC + földrajzi hosszúság szerinti időeltérés időszöge = LMST. A földrajzi hosszúság 1° eltérése 4 perc időeltérést okoz az LMST értékében az egyezményesen Greenwich-hez rendelt 0°-hoz képest. (Az LMST másik értelmezése: Local Mean Sidereal Time; helyi közép csillagidő, ezt a jelen dolgozatban nem alkalmazzuk.)

ΔT       Delta T, Formálisan: ΔT = TT - UTA pontos időmérésben és visszaszámításban a ΔT annak a halmozott hatásnak az időmértéke, amennyivel a Föld fogási periódusideje eltér a nap átlagos hosszától.

VEQ    vernal equinox, tavaszi napéjegyenlőség, tavaszpont. A VEQ-pont a VEQ bekövetkezésének égi helye az ekliptikán. A VEQ-nap az a nap a naptárban, amikor a VEQ bekövetkezik. Ha a VEQ önmagában szerepel, akkor az értelme a szövegösszefüggésből derül ki. A "tavaszpont" kifejezést az égi pontra és a tavaszi napéjegyenlőség naptári napjára ill. a pontos időpontjára egyaránt alkalmazzuk.

AEQ    autumnal equinox, őszi napélegyenlőség. Az ekliptikán a AEQ-pont jó közelítéssel a VEQ-ponttal szemben helyezkedik el. Értelmezése egyebekben a VEQ értelmezésével analóg.

WIS    winter solstice, téli napforduló. Értelmezése egyebekben a VEQ értelmezésével analóg.