4.2 A Meton "kiskapu"

meton-forr.JPGA Nap erőt sugárzó férfi istenség, aki egyrészt beragyogja a nappalainkat másrészt viszont ránk borítja az ókorban még félelmetes éjszakai sötétséget. Nehéz a Napba nézni, mert elvakít.

A Hold ezzel szemben szelíd istennő, aki gyengéden bevilágítja a sötét éjszakát és bátran a szemébe nézhetsz. Jóllehet a Nap a központi, a jelentősebb égitest, mindenképpen a Hold az izgalmasabb, a magával ragadóbb égi jelenség, "aki" folyamatosan változtatja a "küllemét". Így láthatta ezt az ókori megfigyelő, és ebben ma is egyetérthetünk vele.

moonlady-forr.JPGAzért kezdtem ezzel a hangulati képpel a jelen fejezetet, mert hamarosan (a kedves olvasók nagy részének számára bizonyára "unalmas" ) számítások következnek.

A holdhónap kezdetben mérvadóbb volt, mint a napév. Természetes, hogy a Hold „viselkedésének” megfigyelése volt a korai, „lunáris” naptárak alapja.  Például a kínaiak a szintén nagyon régi eredetű, hagyományos, népi luniszoláris naptárukban a Holdújév (keleti tavaszünnep) változó dátumát döntően ma is a holdfázisok alapján számolják ki. 

A Meton ciklus létéről már a babiloniak is tudtak és alkalmazták is a 19 éves periódust a naptár-szerkesztésben. Az ókori kínaiak is ismerték a Meton ciklust. A nevét azonban a ciklus az időszámításunk előtti 5. században élt Meton, athéni matematikus-csillagászról kapta.

A Meton ciklus lehetővé teszi olyan naptár összeállítását, amelyben 12 év 12 holdhónapból 7 év pedig 13 holdhónapból áll, és a teljes 19 év 6940 napot fog át.

A Meton ciklus hosszát később Kallipus  6939,75 napra pontosította. 

A Meton ciklust több, tisztán lunáris naptár (pl. az ógörög lunáris naptárak) is beépítette magába. 

Azt is láttuk, hogy a Julián naptárban, a húsvét-táblák számítása (computus) is a Meton ciklusra épült.

A betoldás feltételezett 220 éve sajnos

nem egész számú többszöröse

a Meton ciklus 19 évének.

Ennek ellenére, vizsgáljuk meg,

hogy mi történik egy adott holdfázissal

220 év betoldása esetében! 

Az időszámítás összezavarása kizárólag csillagászati alapon történhet.

Az AD-időszámítás összezavarása során nyilván támaszkodni kellett a csillagászatra. A csillagászok már az ókorban is nagyon jól tudták, hogy bármely naptár, ahogyan ma mondanánk, csak egy olyan eszköz, amely az analóg égi valóság digitális földi megközelítésre, modellezésre szolgál.

Ezért már az ókori csillagászok sem a naptárral, hanem a jól megfigyelhető tropikus évekkel (napév) és a szinodikus (két hasonló holdfázis között eltelt idő) holdhónapokkal dolgoztak. Az emberek minden korban a naptárt kísérelték meg oly módon megszerkeszteni, hogy az megfeleljen az égitestek, kezdetben főleg a Hold periodikus mozgásának.

A tropikus év hossza a mai mérések szerint:

365,24218967 nap.

A szinodikus holdhónap hossza pedig ma mérve:

29,53058872 nap.

A Meton ciklus 19 tropikus év hosszát veti össze 235 szinodikus holdhónap hosszával. Ez időben áttekinthető és viszonylag könnyen megmérhető idő-intervallum volt az ókorban is. Természetesen az ókori adatok ezektől az értékektől kismértékben eltértek. Ezt például a régi, kínai Taichu naptár adataiból is tudjuk.

A fenti adatok alapján a 19 tropikus év ma

megfelel 6939,60160393 napnak.

A 235 szinodikus holdperiódus időtartama

pedig: 6939,68834920 nap.

A 19 tropikus évhez képest mutatott

holdfázis késés ma:

0,08674547 nap. (2h 5’)

Vagyis a Meton ciklus egy kicsit pontatlan!

Ez a pontatlanság 220 évnyi eltolódás

esetében 1,004421232 nap.

Nagyon pontosan 1 nap

holdfázis késést jelent,

220 évnyi előre-ugrás esetben

a csillagászati év valamely adott

eseményéhez (pl.VEQ),

és nem a naptárhoz képest!  

Természetesen 220 évnyi vissza-ugrás (betoldás)

esetében ez 1 nap holdfázis sietést jelent.

Amint már említettük, a holdfázisok időpontja szabadszemmel nem határozható meg pontosan. 

Továbbá, az égi események időpontja átlagosan lassan hátrál a Julian naptárban, ráadásul a szökőévek miatt közben „előre-hátra ugrál”.

A fenti három pontatlanság szuperponálódik, ráépül egymásra, előjelesen összeadódnak.

Konkrétabban: 220 év vissza-ugrás esetében a Julian naptárban egy adott holdfázis átlagosan 1,7 napot előre siet. Egy adott dátumhoz közeli újhold egy 220 évvel korábbi évben, természetesen nem csupán átlagosan, de konkrétan is későbbi dátumon történik meg a Julian naptár szerint.

Már láttuk, hogy a BC45. év első újholdja meglehetősen pontosan két naptári nappal később következett be, mint a 220 évvel későbbi AD176. év első újholdja.

Összegezve megállapítható:

A Meton ciklus apró pontatlansága

csillagászati értelemben kifejezetten támogatja

a 220 év „szinte észrevehetetlen” betoldását!

Amennyiben betoldottak 220 évet,

akkor minden történelmileg feljegyzett,

régi holdfázis 220 évvel korábbi évre került,

de csaknem pontosan az

eredeti naptári napján maradt,

tehát nehéz volt a betoldást felismerni!

Különösen nehéz volt felismerni a naptárak pontatlansága miatt.

A Meton-ciklus apró hibája „kiskaput’ nyitott ahhoz,

hogy a 220 év hosszúságú időszak betoldása közben a

ciklus 19 évnyi periódusideje által diktált

törvényszerűséget "megkerüljék"!

Ráadásul, legfeljebb csupán néhány csillagász gondolkodhatott el azon, hogy egy adott holdfázis pontosan melyik naptári dátumra is eshetett 220 évvel korábban.

A szakirodalomban utalást sem találtam a 220 éves időszak ezen különleges, 1 csillagászati nap holdfázis-eltolódással járó tulajdonságára.