11 Epilógus

Hipotézisem lezáró fejezetét azzal kezdem, amit már az elején is hangsúlyoztam. Eredetileg elképzelhetetlennek tartottam, hogy téves lenne az időszámításunk!

Arra gondoltam, hogy nyugdíjas agytornaként, "hármat egy csapásra" módszerrel, saját használatra megcáfolom az általam olvasott, 3 ismertebb "naptárrontás"-elméletet.

Számomra a cáfolat sikerült, de annak a

VALÓSZÍNŰSÉGE NÖVEKEDETT,

hogy az időszámításunkat elronthatták,

ha nem is az eddigi elméletekben

megadott 200; 247 ill. 297 évvel,

hanem a csillagászati értelemben

inkább lehetséges 220 évvel! 

A hipotézisemben hivatkozott csillagászati adatok elismert intézmények (pl. NASA) és  szakemberek megbízható számítógépi programjaiból származnak, amelyek már figyelembe veszik a tudomány legutóbbi eredményeit a Föld egyenetlen forgási sebességére vonatkozóan. A hivatkozott programok a régmúltra vonatkozó ΔT értékeket Morrison and Stephenson 2004-ben publikált tudományos értekezése, vagy későbbi, ettől csak kis mértékben eltérő ΔT számítások alapján vették figyelembe.

Feltéve (sőt megengedve), hogy a ΔT értékei nem lennének pontosak, és/vagy bizonyos események időbeli távolságának 220 évvel való csökkenése miatt kissé (vagy nem túl kissé) változnának, akkor is csupán az óra-perc értékek változnának, a hipotézisem lényege érvényben maradna.

Itt jegyzem meg, hogy a ritkán bekövetkező napfogyatkozások megfigyelhetőségi helye alig érzékeny a Delta T értékére, a gyakoribb holdfogyatkozások megfigyelhetőségi helye viszont érzékenyebben reagálna a Delta T változtatására.

Nyilvánvalóan a kedves olvasóban is felmerült a kérdés, hogy amennyiben valóban összezavarták, akkor miért zavarták össze az időszámítást? A magam részéről több, különböző okot el tudok képzelni (pl. vallási, babonás, hatalmi-gazdasági, stb. meggondolások). A valódi ok kiderítéséhez azonban mély vallástörténeti, egyháztörténeti és történelmi ismeretekre lenne szükség. Ennek a kérdésnek a megválaszolása szerintem azonban mindaddig nem lényeges, ameddig a szakértők nem elemezték alaposan és nem bizonyították be, (amennyiben tudományosan bizonyítható), hogy valóban betoldottak 220 év fiktív történelmet.

Ez utóbbi mondattal utaltam is a következőre. Tudom: fejtegetésem nem elegendő bizonyíték arra, hogy az AD időszámítást összezavarták. Remélem azonban, írásom ahhoz elegendő, hogy néhány merész szakember elgondolkodjék a csillagászati tényeken.

Tisztában vagyok azzal, hogy mindezen csillagászati illeszkedések elvileg lehetnének a „véletlen”, a periodikus illeszkedés szeszélyes játékai is. Csupán javaslom az általam felvetettek mellett további történelmi adatok csillagászati illeszkedésének újra-vizsgálatát, tudományos módszerekkel!

Ezért, új hipotézisem MUNKAHIPOTÉZIS (munkát szeretnék adani a kutatóknak), melynek kapcsán csupán a következőt állapítom meg:

A 220 fiktív történelmi év betoldásának

jelen munkahipotézise alapján

fent kiszámolt dátumok,

a „csillagok szerint”

jobban illeszkednek

a korai történelmi szövegekhez,

legendákhoz és az evangéliumokhoz,

mint a jelenlegi, tudományosan elfogadott dátumok! 

Nem lehetek tehát biztos abban, hogy 

összezavarták az időszámításunkat.

Az AD időszámítás összezavarása

továbbra is csupán egy sejtés marad,

amelynek bizonyítása óriási munkát igényelne. 

Tudatában vagyok annak, hogy nem tudományos értekezést írtam és az érintett tudomány-területeken „kívülálló”, tehát tudományos berkekben "elhanyagolható" vagyok.

Ezért különösen nagy örömömre szolgálna és elismerésként értékelném, ha a történelem-tudomány és a kronológia szaktekintélyei hajlandók lennének szembesülni a felvetéseimmel.

Kifejezetten örülnék annak, ha szakmailag megalapozott kifogásokat fogadhatnék el a részletek tekintetében.

Természetesen meghajolnék a hipotézisem tudományos érvekkel alátámasztott teljes visszautasítása előtt is.

„Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer.

(W. Shakespeare: Hamlet)     

Bizakodjunk, hogy:

„…nincs elrejtve semmi,

amire fény ne derülne,

és nincs titok, amely nyilvánosságra ne jutna.”

[Márk 4.22.] 

Ennek jegyében ajánlom soraimat a tisztelt olvasóimnak, és alázatosan várom kedves olvasóim megalapozott, kritikus észrevételeit.

 

Lohonyai Miklós Mihály

villamosmérnök, digitális rendszertechnika szakmérnök

2000 Szentendre,

A blog írásának ideje: 2020 december

Az elmélet született: 2017 szeptember 30.